Dersin Adı | Yaşlılarda Beslenme |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
YB 260 | Güz/Bahar | 2 | 0 | 2 | 3 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | Türkçe | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Ön Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | ||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | ||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Bu ders ile sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinin, sağlıklı ve hasta yaşlılarda beslenme kurallarının kavranılması amaçlanmaktadır. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | 1. Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 2. Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta Vücudun Yapı ve İşlevlerinde Oluşan Değişiklikler 2.1.1 Fiziksel Değişiklikler 2.1.2 Organ Fonksiyonlarındaki Değişiklikler 2.1.3 Yaşam Biçimindeki Değişiklikler 2.2 Yaşlılıkta beslenmenin önemi, 2.2.1 Besin Ögelerinin Yaşlılıktaki Önemi 2.2.2 Yaşlılık Döneminde Enerji İhtiyacı 3. Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.1 Yaşlılıkta protein metabolizması ve enerji gereksinimi, 3.2 Yaşlılıkta karbonhidrat, yağ ve sıvı durumu ve gereksinimi, 3.3 Yaşlılıkta vitamin metabolizması ve gereksinimi, 3.4 Yaşlılıkta mineral durumu ve gereksinimi, 3.5 Yaşlı beslenmesinde koku, tat ve dokunma duyularının önemi, 3.6 Yaşlılıkta ağız sağlığı ve beslenmede deglutisyon sorunları. 3.7 Yaşlılığa bağlı kas kaybında ve kaşekside beslenme, 3.8 Yaşlılığa bağlı sindirim, kardiyovasküler, metabolik ve solunum hastalıklarında beslenme, 3.9 Yaşlılığa bağlı hematopoiez sapmalarında beslenmenin etkisi. 4. Yaşlılıkta Genel Beslenme İlkeleri |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 1.1 Gıda grupları ve gıda takviyeleri | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
2 | Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 1.2 Gıdaları satın alma, hazırlama, pişirme ve muhafaza yöntemleri | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
3 | Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 1.3 Gıdalarla bulaşan hastalıklar ve hijyen | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
4 | Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 1.4 Sağlıklı beslenme kuralları, 1.5 Yeterli ve dengeli beslenme | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
5 | 2.Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişiklikler, 2.1.1 Fiziksel değişiklikler , 2.1.2 Organ fonksiyonlarındaki değişiklikler, 2.1.3 Yaşam biçimindeki değişiklikler | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
6 | 2.Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişiklikler, 2.1.1 Fiziksel değişiklikler , 2.1.2 Organ fonksiyonlarındaki değişiklikler, 2.1.3 Yaşam biçimindeki değişiklikler | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
7 | 2.Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.2 Yaşlılıkta beslenmenin önemi,2.2.1 Besin ögelerinin yaşlılıktaki önemi , 2.2.2 Yaşlılık döneminde enerji ihtiyacı | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
8 | ARA SINAV | ARA SINAV |
9 | 3. Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.1 Yaşlılıkta protein metabolizması ve enerji gereksinimi, 3.2 Yaşlılıkta karbonhidrat, yağ ve sıvı durumu ve gereksinimi, | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
10 | 3.Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.3 Yaşlılıkta vitamin metabolizması ve gereksinimi, 3.4 Yaşlılıkta mineral durumu ve gereksinimi, | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
11 | 3.Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri;3.5 Yaşlı beslenmesinde koku, tat ve dokunma duyularının önemi, 3.6 Yaşlılıkta ağız sağlığı ve beslenmede deglutisyon sorunları | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
12 | 3.Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.7 Yaşlılığa bağlı kas kaybında ve kaşekside beslenme, | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
13 | 3.Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri;3.8 Yaşlılığa bağlı sindirim, kardiyovasküler, metabolik ve solunum hastalıklarında beslenme | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
14 | 3.Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.9 Yaşlılığa bağlı hematopoiez sapmalarında beslenmenin etkisi | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
15 | 4. Yaşlılıkta Genel Beslenme İlkeleri | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
16 | FİNAL SINAVI | Dersin hocasının ders notları ve göstereceği kaynaklar. |
Ders Kitabı | 1. Prof. Dr Servet ARIOĞUL, Geriatri ve Gerontoloji; MN Medikal & Nobel;2006, Ankara \n2. Prof. Dr. Yeşim GÖKÇE-KUTSAL, Temel Geriatri, C-1, Güneş Tıp Kitabevleri, 2007, Ankara \n3. AKSOYDAN Emine, Yaşlılık ve Beslenme, Klasmat Matbaacılık, Ankara, 2008. \n4. CHERNOFF, R., 2006, Geriatric Nutrition: The Health Professional’s Handbook, 3rd Edition, Jones and Bartlett Publishers, ISBN 0-7637-3181-1 4. \n5. Öğretim elemanı tarafından düzenlenecek notlar ve diğer kaynaklar |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Dersin hocası tarafından düzenlenecek notlar ve diğer kaynaklar |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 5 | |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | 5 | 20 |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | ||
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 35 |
Final Sınavı | 1 | 40 |
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 60 | |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 40 | |
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 15 | 2 | 30 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | 5 | 2 | |
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | |||
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 8 | |
Final Sınavı | 1 | 10 | |
Toplam | 90 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Alanında uygulamanın gerektirdiği güncel kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir | X | ||||
2 | Alanı ile ilgili araç-gereçleri ve teknolojileri kullanır ve bakımını yaparak sürdürür, temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | X | ||||
3 | Alanında sorunları tanımlar, analiz eder, kanıta dayalı çözüm önerileri geliştirebilir ve önerilerini başkaları ile paylaşır. | X | ||||
4 | Yasal sorumluluklarının farkındadır, alanında temel düzeydeki çalışmaları bağımsız olarak yürütebilir | X | ||||
5 | Yaşlı, yaşlının ailesi ve çalışma arkadaşları ile doğru, anlaşılır, dürüst ve açık iletişim kurar, düşünce ve bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarır | X | ||||
6 | Alanı ile ilgili uygulamalarda aktif bir ekip üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
7 | Alanında edindiği bilgileri kullanarak, bilimsel verileri eleştirel bir yaklaşımla yorumlar ve değerlendirir | X | ||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar, öğrenme gereksinimlerini belirleyerek karşılayabilir, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yeniler | X | ||||
9 | Sosyal, kültürel özellikler ve evrensel etik değerleri dikkate alarak davranır; mesleğinin gerektirdiği etik ilke ve standartları korur ve sürdürür | X | ||||
10 | İş güvenliği, çevre koruma, kalite ve hasta güvenliği kavramlarının bilir ve bunların gereklerini yerine getirir | X | ||||
11 | İngilizce'yi Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar | X | ||||
12 | Yaşlıya fiziksel, ruhsal ve sosyo-kültürel yönleriyle bütüncül yaklaşım sergiler | X | ||||
13 | Huzurevi işleyişine yönelik gereksinimler doğrultusunda ihtiyaçları belirleyip, gelişime yönelik etkinlikleri planlar ve yürütür |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest